La un an de la declararea independenţei, fostele regiuni separatiste georgiene se zbat în sărăcie.Osetia de Sud şi Abhazia şi-au consolidat securitatea faţă de Georgia, dar statutul lor internaţional continuă să fie neschimbat. Economiile acestora sunt anemice şi izolate. Cele două mici teritorii muntoase din Caucaz se pregătesc să celebreze, astăzi, un an de la recunoaşterea de către Moscova a „independenţei“ lor, după scurtul război ruso-georgian.
De atunci, doar Nicaragua, condusă de dictatorul Daniel Ortega, a urmat exemplul Rusiei.
„Capitalele“ celor două teritorii, Ţinvali în Osetia de Sud, şi Suhumi în Abhazia, şi-au afişat cu mândrie atributele lor naţionale: drapel, limbă, conducere politică, numere de înmatriculare, dar nu au încercat să repună pe picioare economia devastată de război.
Cele două regiuni, pe care Tbilisi le consideră sub „ocupaţie“ rusească, găzduiesc baze cu zeci de mii de militari ruşi. Aceştia supraveghează „frontierele“ cu Georgia, unde tensiunile rămân în continuare ridicate, iar incidentele destul de frecvente.
Incertitudinea îndepărtează orice iniţiativă de investiţie, alta decât din partea Rusiei, adâncind şi mai mult dependenţa celor două teritorii, avertizează experţii.
Osetia de Sud vrea alipirea la Rusia
Osetia de Sud, săracă în resurse şi izolată în munţi, „nu va supravieţui singură, va trebui tot timpul să se intervină“, a declarat pentru AFP Nikolai Petrov, analist în cadrul Fundaţiei Carnegie. Eforturile Moscovei de a pune Ţinvali pe picioare au fost până acum fără succes.
„În ciuda tututor remanierilor ministeriale, nu s-a putut nici măcar începe reconstruirea clădirilor distruse de război“, spune Petrov. Dacă anul trecut liderul sud-osetin,Eduard Kokoiti, susţinea că şi alte state vor urma exemplul Rusiei, acum el a declarat