Criza economică începe să-şi arate colţii în faţa gigantului rus Gazprom. Profitul net al companiei a scăzut cu 61% în primul trimestru al acestui an. Profitul a ajuns astfel la 110 miliarde de ruble, echivalentul a 3,5 miliarde de dolari. În perioada similară din 2008, valoarea era de 286 de miliarde de ruble.
Criza economică începe să-şi arate colţii în faţa gigantului rus Gazprom. Profitul net al companiei a scăzut cu 61% în primul trimestru al acestui an.
Profitul a ajuns astfel la 110 miliarde de ruble, echivalentul a 3,5 miliarde de dolari. În perioada similară din 2008, valoarea era de 286 de miliarde de ruble.
Analiştii se aşteptau la un profit mai mic, mai exact de 84 de miliarde de ruble, în primele trei luni ale anului.
Cauza principală a acestor cifre negative o reprezintă declinul exporturilor de gaze naturale către Europa.
Gazprom a întâmpinat probleme serioase de furnizare a gazelor către Europa la începutul anului, când a avut cu Ucraina o dispută economică extrem de tăioasă. Moscova a cerut atunci Kievului să-şi achite datoriile către Gazprom.
Compania energetică a oprit în luna ianuarie timp de trei săptămâni exporturile de gaze naturale către Ucraina şi către Europa prin Ucraina.
Măsura a afectat deopotrivă Gazprom şi o bună parte a Europei, în condiţiile în care circa 80% din volumul de gaze exportat de compania rusă către Europa trece prin teritoriul ucrainean.
Gazprom este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume. Compania asigură aproximativ un sfert din consumul de gaze al Europei, iar prin intermediari circa o treime din necesarul României.
Rusia caută noi contracte pe piaţa europeană. Moscova îşi propune să dezvolte proiectul South Stream, împreună cu Italia, un proiect ce se vrea a fi un concurent pentru gazoductul Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană.
România face parte din