Dobanzile la care bancile isi imprumuta lei intre ele au urcat la niveluri de peste 9,2% pe an, iar lichiditatea pietei s-a redus dramatic, pe masura ce tensiunea dealerilor creste in asteptarea unei noi operatiuni prin care BNR sa le ofere credite de refinantare.
La sfarsitul saptamanii va ajunge la scadenta singurul credit de refinantare ramas in derulare, ceea ce va insemna ca inca 5,5 mld. lei vor iesi din piata. De la sfarsitul lunii iulie BNR nu a mai organizat licitatii deschise pentru oferirea de imprumuturi de refinantare, iar de atunci au ajuns la scadenta credite de circa 13 miliarde de lei.
Lichiditatea pietei a fost alimentata intre timp de cheltuielile operate de Ministerul Finantelor, care absoarbe energic bani de la banci si ii pompeaza in economie prin platile facute.
Totusi, in primele doua zile ale saptamanii presiunile pe lichiditati au fost sporite si de platile trimestriale de taxe si impozite facute de companii catre bugetul de stat. Astfel, dobanzile pe piata s-au distantat din nou de nivelul-cheie al BNR, de 8,5% pe an, in conditiile in care dealerii prefera acum sa-si pastreze leii disponibili. "Au fost tranzactionate volume reduse pe scadente de peste o saptamana, pe masura ce tensiunea jucatorilor creste in asteptarea deciziei BNR. Consideram ca banca centrala va decide sa organizeze o noua operatiune repo (prin care ofera credite de refinantare, n. red.) vineri, continuand astfel sa ofere o cantitate adecvata de lichiditati, cel putin atat timp cat nu exista presiuni de depreciere a leului", comenteaza Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
De altfel, statul nu a mai reusit la inceputul saptamanii sa se inteleaga cu bancile pentru vanzarea de certificate pe un an, dupa ce la licitatiile precedente fortase scaderea randamentelor spre nivelul de 10,25% pe an. Unii analisti considera ca bancile au ezitat sa