Ei caută farmaciile care eliberează medicamente compensate. Farmaciştii au sistat eliberarea reţetelor şi spun că CNAS nu are de unde să le deconteze banii. Reprezentanţii CNAS recunosc faptul că sunt probleme cu fondurile din cauză că cererea de medicamente compensate a crescut.
Zeci de farmacii din Capitală nu mai eliberează reţete compensate iar bolnavii sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a putea să se trateze. Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât cei mai mulţi dintre bolnavi sunt pensionari iar medicamentele pentru afecţiuni grave pot depăşi chiar şi cuantumul pensiei.
„Soţul meu suferă de inimă şi are nevoie de tratament. Caut de două zile o farmacie să-şi elibereze medicamente compensate dar nu găsesc. Dacă nu voi găsi va trebui să plătesc 250 de lei pe ele”, a spus Mariana Grigore, o pensionară care ieşea dezamăgită, azi-dimineaţă, pe uşa unei farmacii din Rahova.
Farmaciştii spun că sunt la fel de "bolnavi" ca pacienţii
Farmaciştii susţin că şi ei sunt la fel de bolnavi ca pacienţii lor iar multe dintre farmacii sunt pe cale să intre în faliment. " Deja există un număr mare de farmacii în faliment, deja există un număr mare de farmacii acţionate în instanţă", a declarat ieri, pentru Realitatea Fm, vicepreşedintele Colegiul Farmaciştilor din România, Ştefania Stoica. Farmaciştii spun că fără o rectificare bugetară întrgul sistem sanitar va intra în colaps.
“Eu mă sinucid, financiar vorbind, dacă dau medicamente gratuie şi compensate pentru că deocamdată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu mai face plăţi”, a spus managerul unei farmacii de pe strada 11 iunie din Sectorul 4.
Şomerii cer reţete compensate pentru a face economie
Costache Augustus , reprezentantul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate recunoaşte că sunt probleme cu bugetul pentru medi