Baietii si fetele sunt la fel de greu de crescut, dar din puncte diferite de vedere, sustin psihologii, asa ca meciul dintre cele doua tabere de parinti nu poate avea decat un scor egal: 1-1.
"Sunt diferente semnificative intre ei inca de la nastere", afirma David Stein, profesor de psihologie la Universitatea Virginia, citat de CNN.
Iar opinia sa este sustinuta de Leonard Sax, autorul unei carti pe aceasta tema, care atrage atentia asupra faptului ca este normal sa se intample asa cata vreme creierul uman are un ritm diferit de dezvoltare, in functie de sex. Cum se manifesta aceste diferente in modul in care se comporta copiii?
Disciplina: baietii sunt mai dificili
De ce nu asculta baietii? Va vine sa credeti sau nu, capacitatile auditive ale baietilor se dezvolta mai lent, imediat dupa nastere. Fetele au auzul mai sensibil, motiv pentru care si incep mai devreme sa vorbeasca, deoarece centrul vorbirii din creierul lor se dezvolta mai repede decat al baietilor. Asa se face ca fetele vor raspunde mai usor la "comenzi" de genul "nu face asta !".
In schimb, baietii sunt mai activi si mai impulsivi, iar acest lucru atrage dupa sine binecunoscutele pedepse, in special in perioada prescolara. De asemenea, statisticile arata ca proportia intre copiii cu hiperactivitate si alte deficiente de atentie este de 5-1 in favoarea baietilor, iar in cazul acestor copii este nevoie de ingrijiri speciale pentru a-i ajuta sa isi consume energia si sa isi reduca nivelul de agresivitate.
Siguranta fizica: tot baietii sunt mai dificili
In general, tot baietii sunt cei mai dispusi la confruntari fizice iar aceasta caracteristica da mari batai de cap tuturor parintilor.
Cu toate acestea, psihologii spun ca in ciuda vanatailor si zgarieturilor, aspectul ar trebui privit ca unul pozitiv. "In astfel d