"Implementarea legislatiei e supervizata de sus", puncteaza Sergiu Panainte, de la Fundatia Soros. Avantajele contrabalansate de un mediu economic instabil apar si in rapoartele Bancii Mondiale si ale expertilor de la Chisinau.
Avantaje pe hartie, jungla in rest
In ciuda unor avantaje evidente precum scutiri de taxe, forta de munca ieftina si destul de bine pregatita, companiile nu se inghesuie sa isi deschida capacitati de productie si filiale in Republica Moldova.
Potrivit analistilor economici, o serie de companii si-au relocat productia peste Prut imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in 2007. Intre timp, avantajele pentru investitori au fost contrabalansate de climatul general din mediul de afaceri care, potrivit analistilor, "s-a agravat constant".
Potrivit analistilor economici de la Expert Grup, citati pe blogul www.vieru.org, incepand cu anul 2008, Codul Fiscal din Republica Moldova contine noi prevederi menite sa stimuleze activitatea investitionala. Una dintre acestea este neimpozitarea profitului reinvestit. Alta facilitate: companiile care isi desfasoara activitatea in afara municipiilor Chisinau si Balti au dreptul de restituire a T.V.A. la valorile materiale, serviciile procurate ce tin de investitii capitale, cu exceptia investitiilor cu destinatie locativa si investitiilor in mijloacele de transport in scopul incurajarii investitiilor in afara acestor municipii.
Tot in 2008 a mai fost adoptata o lege privind inregistrarea de stat a persoanelor juridice si intreprinzatorilor individuali, simplificand mult procedura de inregistrare si radiere din Registrul de Stat; s-a micsorat atat numarul actelor necesare, cat si durata procedurilor.
Potrivit sursei citate, mai exista facilitati fiscale pentru anumite genuri de activitati. "Spre exemplu: investitorii in sectorul agricol bene