Persoanele care au plătit contribuţii la un fond de pensii private facultative şi au împlinit vârsta de 60 de ani vor putea primi sumele economisite, potrivit unei norme aprobate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Sursa: Reuters
Prevederea se aplică şi în situaţia în care participantul nu a plătit 90 de contribuţii lunare şi nu a acumulat suma necesară obţinerii pensiei facultative minime. Pentru aceasta, trebuie să depună o cerere scrisă la administrator.
De prevederile noii norme aprobate de arbitrul pieţei pensiilor private beneficiază şi participanţii care beneficiază de pensie de invaliditate. Astfel, în cazul invalidităţii de gradul I şi de gradul II, când se constată pierderea totală a capacităţii de muncă, participantul are dreptul să obţină contravaloarea activului său personal net.
La alegere
Pentru cazurile de invaliditate de gradul III, participantul are dreptul să opteze, după caz, pentru suspendarea sau pentru continuarea plăţii contribuţiilor.
În cazul în care participantul decedează îmainte de a depune cererea pentru obţinerea pensiei facultative, beneficiarii săi legali vor primi contravaloarea activului său personal net.
Administratorul fondului de pensii facultative va vira participantului, printr-o plată unică, activul net acumulat în contul personal. Banii vor fi viraţi prin mandat poştal sau într-un cont bancar specificat de participant sau beneficiari.
Potrivit raportului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, 173.392 români contribuiau la finele lunii iunie la un fond de pensii facultative.
CITIŢI ŞI:
Chelnerii nu dau bani pe pensia facultativă
Activele fondurilor de pensii au crescut de 6 ori
Majorarea pensiilor cu 2% declanşează dezastrul economic