Şcolarii vor învăţa încă un an în şcoli cu acoperişuri sparte, cu grupuri sanitare insalubre şi cu mobilier degradat. Ministerul Educaţiei a rămas surd la cererile de finanţare.
Mii de elevi vor începe, şi în acest an, cursurile în şcoli neautorizate sanitar. În prezent, din cele peste 900 de unităţi de învăţămînt din judeţ, doar aproximativ 150 au autorizaţia sanitară de funcţionare. Restul nu respectă normele de igienă şi siguranţă pentru elevi. Cele mai mari probleme sunt în mediul rural şi sunt legate de toaletele insalubre, mobilierul stricat, iluminatul necorespunzător şi lipsa apei potabile. Aceste deficienţe nu au putut fi remediate pentru că au lipsit banii necesari.
Nici grădiniţele nu stau mai bine
„Multe sunt neautorizate, din cauza lipsei utilităţilor sau din cauza construcţiilor necorespunzătoare“, a declarat Petru Carcalete, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava.Consiliul Judeţean (CJ) a cerut de la Ministerul Educaţiei 10 milioane de lei pentru reparaţiile a 24 de şcoli şi grădiniţe din judeţ. Acestea sunt în pericol de a nu începe anul şcolar. Pentru că nu a primit niciun răspuns, CJ va aloca bani dintr-un fond de rezervă, însă doar pentru patru şcoli. „Urmează să alocăm fonduri pentru patru şcoli. Proiectul va fi supus aprobării în şedinţa următoare”, a spus Vasile Ilie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
Fondurile de la CJ se vor împărţi astfel: 200.000 de lei pentru Şcoala de la Vicovu de Jos, 150.000 de lei merg la Dolhasca, iar la şcolile din Broşteni şi Mitocu Dragomirnei vor ajunge câte 50.000 de lei. Conducerea IŞJ şi-a văzut planurile năruindu-se. Şefii şi-au propus creşterea numărului de clase pentru acest an şcolar, dar acest lucru nu a fost posibil. „O parte dintre elevii de clasa a VIII-a nu s-au înscris la admitere. Acest lucru s-a întâmplat pentru că