Numele sub care este cunoscut acest tip de turism este "dark tourism", denumirea din engleză. Urmele bombardamentelor de la Hiroshima şi Nagasaki, câmpul de la Cernobîl şi lagărele naziste sau comuniste sunt astăzi obiective vizitate de milioane de persoane în fiecare an.
În timpul celui de-al doilea război mondial, la Auschwitz-Birkenau a fost cel mai mare dintre lagărele de exterminare naziste. Aici, şi-au găsit sfârşitul 1,1 milioane de persoane, cei mai mulţi evrei. Încă din 1947, au fost construite în interiorul lagărului două muzee. Până în 1994, peste 22 de milioane de oameni vizitaseră deja fostul lagăr. Astăzi, aproape un milion de oameni vin la Oswiecim, denumirea poloneză a localităţii.
La 26 aprilie 1986, reactorul 4 de la Cernobîl exploda. Numărul victimelor nu a putut fi clar estimat, mulţi murind din cauza cancerului, la câteva luni sau ani după explozie. Unele date arată chiar că 4.500 de oameni au murit. 300.000 de oameni au fost evacuaţi, iar locul a rămas şi acum nepopulat. Deşi pericolele îi urmăresc la tot pasul, mulţi sunt cei care se aventurează astăzi să viziteze urmele reactorului morţii.
Alte exemple:
Hiroshima şi Nagasaki
Câmpul de luptă de la Culloden Moor, Inverness, Scoţia
Ground Zero, locul atentatelor de la 11 septembrie 2001
Închisoarea de la Beaumaris, din Ţara Galilor
Link-uri utile:
Blog de turism negru, în limba engleză
Forum de black turism, în engleză
CITIŢI ŞI:
În România, turismul negru nu se opreşte la Dracula