Companiile de pe Bursa care au derulat in ultimul an programe importante de restructurare a personalului au reusit sa obtina in primul semestru scaderi semnificative ale cheltuielilor salariale, care le-au permis sa se mentina pe profit. Analistii spun ca efectele se vor vedea mai puternic in semestrul al doilea.
Rezultatele masurilor de restructurare a personalului demarate de companii inca de la finele anului trecut au inceput sa se vada in conturile de profit si pierdere in prima jumatate a acestui an, 30 de companii de pe Bursa realizand economii salariale de aproape 140 mil. lei (33 mil. euro) in primul semestru, dupa ce au concediat peste 7.300 de angajati, din cei 40.600 pe care-i aveau anul trecut.
Jumatate dintre acestea au reusit sa se mentina pe profit in mare parte si datorita scaderii cheltuielilor salariale, iar altele au reusit sa-si limiteze pierderile, care ar fi putut fi mult mai mari fara aceste masuri.
"Scaderea in termeni nominali a cheltuielilor salariale cu 18%, ca si renuntarea la 18% din salariati fata de primul semestru al anului trecut (atat cat rezulta din calculul ZF), este notabila mai ales ca ea a fost 'obtinuta' intr-un timp scurt sub presiunea unui mediu economic dominat de scepticism si comportament defensiv al actorilor din piata care a determinat o contractie a cererii in toate sectoarele", spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital in cadrul BCR.
De exemplu, producatorul de componente auto Compa Sibiu (CMP) a raportat pe primul semestru un profit net de 0,3 mil. lei, dupa ce a inregistrat o scadere a cheltuielilor salariale cu 7 mil. lei fata de perioada similara a lui 2008. Numarul mediu de salariati ai companiei a fost in prima jumatate a acestui an cu circa 12% mai mic decat anul trecut.
Un alt exemplu este cel al producatorului de benzi din cauciuc Artego Targu J