Profesorii vor putea deveni titulari pe post după un an de ucenicie, trei inspecţii şi un examen.„Adevărul“ vă prezintă astăzi modificările cuprinse în Statutul profesorului, atât în varianta Miclea, cât şi în varianta Andronescu. Codul Educaţiei, propus de ministrul Ecaterina Andronescu, şi pachetul de legi coordonat de şeful Comisiei prezidenţiale pentru Educaţie, Mircea Miclea, conţin modificări importante în ceea ce priveşte statutul profesorului.
Citiţi şi:
Târgu-Jiu: Instituţiile culturale, sursă de profesoriPloieşti: Catedrele au rămas libere pentru profesoriCoeficienţii de ierarhizare din Legea unică de salarizareCodul Educaţiei, pus în dezbatere publicăProfesorii, trimişi la „reciclare“ periodic
Ministrul Andronescu vrea ca, o dată la cinci ani, cadrele didactice să fie evaluate psihologic şi să urmeze cursuri de formare profesională. Profesorii care refuză aceste lucruri vor fi suspendaţi din învăţământ.
Codul mai prevede că, pentru a deveni titular pe post, profesorul din învăţământul preuniversitar va fi mai întâi ucenic la un mentor.
Stagiatura durează un an, după care profesorul este evaluat la nivelul şcolii. În timpul stagiaturii va avea trei inspecţii la clasă. Dacă trece de ele, poate merge la examenul de titularizare.
Persoanele care nu promovează titularizarea pot participa la cel mult două alte sesiuni ale acestui examen, în condiţiile reluării de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică cu durata de un an şcolar.
În ceea ce priveşte disciplina în şcoli, Andronescu vrea să înfiinţeze un Colegiu al profesorilor, similar Colegiului Medicilor. El va fi responsabil de analizarea şi sancţionarea cazurilor de indisciplină şi imoralitate printre cadrele didactice.
Competiţie între profesori
Leg