Dupa ce tranzactiile din retail au fost tinut capul de afis in ultimii trei ani pe piata imobiliara, in primele sase luni ale acestui an investitorii si-au indreptat cel mai mult atentia catre achizitia de hoteluri.
Tranzactiile din imobiliare s-au ridicat in primele sase luni ale acestui an la aproximativ 56 de milioane de euro, cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani de zile, si sunt de 17 ori mai mici decat tranzactiile realizate in aceasi perioada a anului trecut, se arata intr-un raport al firmei de consultanta in imobiliare CB Richard Ellis. Aproximativ 60%, respectiv 33,6 milioane de euro, din totalul tranzactiilor imobiliare din acest an s-au indreptat catre sectorul hotelier, in aceasta perioada fiind achizitionate in total sapte hoteluri, cele mai importante fiind doua hoteluri de patru stele in Cluj-Napoca, unul de trei stele in Bucuresti si unul de doua stele dezvoltat in statiunea Neptun. Tranzactiile cu hoteluri ocupa pentru prima data prima pozitie in top, dupa ce in ultimii trei ani, tranzactiile din retail au fost principala atractie pentru investitori.
„Spre deosebire de tarile din Europa Centrala si de Est, in Romania piata hoteliera abia acum se formeaza si suntem inca la inceput de drum. Ca sa vorbim de o piata imobiliara hoteliera interesanta ar trebui sa avem mai multe hoteluri mari, de peste 150 de camere, si o infrastructura de transport care sa faciliteze accesul cererii catre aceste structuri de cazare. Cred insa ca in acest domeniu sunt foarte multe oportunitati de dezvoltare si in 3 - 5 ani se va vorbi foarte mult despre acest subiect", a explicat Radu Lucianu, managing director in cadrul CB Richard Ellis.
Potrivit estimarilor, aproximativ 30% din baza hoteliera din Romania se regaseste pe litoral, majoritatea hotelurilor fiind insa construite intre anii ‘70 si ‘80, si cu exceptia Bucurestiului, in marile ora