Corpul este populat de peste 1.000 de tipuri de microorganisme benefice. Băile dese cu produse antibacteriene şi folosirea abuzivă a antibioticelor sunt practici care favorizează îmbolnăvirea. Pielea este organul care intră cel mai mult în contact direct cu mediul înconjurător, iar pe suprafaţa ei există o varietate de specii de bacterii bune.
„Flora rezidentă pe piele se hrăneşte cu sebum şi cu transpiraţie şi constă în stafilococi, propionibacterii, micrococi şi bacterii corineforme. Acestea intră în luptă cu bacteriile patogene, împiedicând dezvoltarea lor“, explică medicul specialist dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.
Potrivit unui studiu realizat anul acesta de cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetare a Genomului Uman din Bethesda, SUA, numărul de bacterii variază foarte mult de la o porţiune a corpului la alta.
Astfel, pe antebraţ se găsesc cele mai multe specii de bacterii, adică 44, comparativ cu zona din spatele urechii, unde sunt găzduite cele mai puţine: aproximativ 19 specii.
Evitaţi produsele antibacteriene
Până la acest studiu, specialiştii considerau că zonele corpului care se menţin aproape tot timpul umede, cum sunt subraţul şi picioarele, deţin cele mai multe bacterii, care, de altfel, sunt şi cauza mirosurilor neplăcute emanate de corp în condiţii de igienă precară.
Pentru a păstra un nivel sănătos al bacteriilor prietenoase de pe suprafaţa pielii ar trebui să nu exagerăm cu igiena, ne sfătuiesc specialiştii. Unul dintre cele mai dăunătoare gesturi pe care le facem împotriva florei bacteriene benefice pentru sănătatea pielii este utilizarea frecventă a produselor antibacteriene.
Acestea distrug atât microbii cu care intrăm în contact zilnic şi care, dacă sunt ingeraţi odată cu mâncarea, ne pot afecta