Finantele mai au inca nevoie de bani, desi au imprumutat deja 7 mld. euro de la FMI, UE si bancile locale.
Zece banci a selectat Ministerul de Finante in etapa finala pentru intermedierea emisiunii de euroobligatiuni in valoare de pana la 1,5 mld. euro si o maturitate intre 5 si 10 ani. De obicei comisionul negociat este in jur de 1%, astfel ca bancile selectate pot ajunge la castiguri de pana la 15 mil. euro.
Lupta pentru desemnarea administratorilor se da intre HSBC, Barclays Capital, Citibank, Deutsche Bank, Credit Suisse, Erste Bank impreuna cu BCR, EFG Eurobank Ergasias impreuna cu Bancpost, Societe Generale, UniCredit si ING.
Trezoreria va selecta un lead-manager pentru aceasta emisiune, respectiv o banca de investitii care va consilia statul in scrierea prospectului emisiunii, stabilirea conditiilor in care obligatiunile vor fi emise si va cauta investitori.
Emisiunea de eurobonduri lansata in vara anului trecut, prin care au fost atrase 750 mil. euro pe zece ani, a fost intermediata de trei banci in calitate de lead-manager: UBS, CSFB si EFG Eurobank. De asemenea, Erste Bank, Alpha Bank, National Bank of Greece si Dexia au fost desemnate co-lead manager. Cooptarea acestora s-a bazat pe angajamentul de a subscrie o suma importanta, atat in nume propriu, cat si pentru baza de clienti, fara a primi vreun comision.
Si cum era de asteptat, regasim banci care au manifestat interes si pentru emisiunea de anul acesta. In principiu, grecii sunt investitori traditionali in eurobonduri emise de Romania, in vara anului 2008 subscriind circa 30% din suma. "La cum este vazuta Romania in momentul de fata probabil Trezoreria va dori sa aiba unu sau mai multi lead-manageri care sa faca underwriting pentru intreaga emisiune, adica care se obliga sa cumpere obligatiunile", a comentat un bancher. Anul trecut, rata de referinta (mid swap rate)