Sistemul feroviar de stat este nevoit să se despartă de circa 11.000 de salariaţi, întrucât efectele crizei sunt resimţite tot mai mult în acest sector. Sursa: Codrin Prisecaru
Deşi EVZ a prezentat încă din luna martie că oficialii de la Transporturi doresc disponibilizarea a peste 12.000 de persoane, atât ministrul Radu Berceanu, cât şi Constantin Axinia, subsecretar de stat în cadrul instituţiei, au infirmat numărul. Ca urmare a presiunilor sindicatelor, s-a ajuns la pensionarea mai devreme a 3.700 de persoane. Totodată, de luna trecută, câteva mii de an gajaţi de la CFR Marfă au fost trimişi în şomaj tehnic pe o perioadă de trei luni.
Totuşi se pare că soluţiile acestea, plus reducerea unor cheltuieli legate de prime şi sporuri, care ar echivala, potrivit unei declaraţii din luna mai a lui Ber ceanu, cu disponibilizarea a 4.000 de persoane, nu au avut rezultatul scontat.
Astfel, în perioada următoare vor exista alte negocieri între sindicate şi patronat pentru reducerea numărului de personal cu circa 11.000 de persoane. Potrivit preşedintelui Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Mântescu, propunerea de ieri a autorităţilor vizează disponibilizarea a 1.400 de angajaţi de la CFR Călători, între 800 şi 1.000 de la CFR Ifrastructură şi 50% de la CFR Marfă, respectiv 8.500 de persoane.
Mântescu a spus că ieri a avut loc o primă întâlnire cu reprezentanţii ministerului, urmând ca astăzi sindicatele să poarte discuţii cu fiecare societate în parte şi să le pună la dispoziţie materiale pe care sindicaliştii trebuie să le analizeze până săptămâna viitoare. Mântescu a adăugat că, indiferent de numărul celor care vor fi disponibilizaţi, „nu se va rezolva nimic până când guvernul nu va aduce bani pentru so ci e tăţile CFR”. De asemenea, ministrul Radu Berceanu le-a promis sindicaliştilor că se angajează „să se lupte”