Deşi trendul eco a pătruns şi în România, şi are numeroşi adepţi, majoritatea românilor sunt în continuare nepăsători faţă de importanţa reciclării deşeurilor.
Nu numai că nu le triază, dar, de multe ori, le aruncă oriunde. Munţii României sunt murdari, litoralul este plin de mizerii, Capitala este înţesată de gunoaie. Unde ne îndreptăm?
Un studiu recent realizat de Daedalus Millward Brown a evidenţiat că peste 90% dintre repondenţi admit că activitatea de colectare selectivă a deşeurilor este importantă (13,7%) şi foarte importantă (80,8%), însă, în continuare, nu acţionează în această direcţie. Ei sunt dispuşi să adopte un comportament ecologic, privind echipamentele electronice, doar în măsura în care acest lucru nu presupune eforturi foarte mari din partea lor şi, eventual, li se oferă facilităţi financiare la achiziţia altor produse noi.
Românii needucaţi
„Nu cred că putem vorbi numai despre lipsa de educaţie în ceea ce priveşte reciclarea, mai corect ar trebui să folosim expresia “lipsa de informare”, este de părere managerul de comunicare al RoRec, Virginia Petrea. RoRec este o asociaţie colectivă al cărei rol este acela de a prelua de la producatorii de echipamente electrice şi electronice deşeurile şi de a le valorifica.
O astfel de organizaţie însă nu poate da randament de una singură, ci are nevoie de suportul autorităţilor locale, dar domeniul în sine este la început în România, declară aceasta.
RoRec şi alte organizaţii se implică în lupta cu deşeurile, dar, de multe ori, nesimţirea din jur este copleşitoare. „Din păcate gunoaiele lăsate în aceste locuri (la munte n.r.) nu au nicio legătură cu “managementul deşeurilor”, ci cu primii şapte ani de acasă”, mai spune Virginia Petrea. „Să te simţi bine în aer liber, iar apoi să îţi permiţi să laşi mizerie înseamnă lipsă de respect faţ