Claudiu Nicolae Radulescu, Ionel Pepenica si Olimpia Moica, unii dintre cei mai discreti oameni de afaceri locali, care se afla in spatele Luxten Lighting, companie cunoscuta mai ales prin contractele de iluminat public, sunt in acest an de criza mai bogati cu circa 4 mil. euro din dividendele incasate de la AEM - Timisoara, divizie de aparate de masura apartinand grupului Luxten si intrata in portofoliul acestuia in 1998.
AEM a avut anul trecut afaceri de 46,3 mil. euro, de peste trei ori mai mari fata cele din 2007, si un profit net de 4,2 mil. euro. Potrivit datelor de pe site-ul Luxten, AEM Timisoara a fost infiintata in 1970, fiind producator si exportator de aparate de masura si control. In 1999 are loc fuziunea celor doua firme, Luxten Lighting si AEM sub numele de Luxten Lighting Company. Cei trei actionari nu au putut fi contactati.
Cei trei actionari au fost arhitectii uneia dintre cele cunoscute operatiuni de management buy-out derulate pe piata locala. Astfel, in 2003, cu sprijinul financiar al Citibank, ei cumpara participatiile tuturor actionarilor semnificativi ai Luxten, pornind chiar de la fondatorul acestuia, omul de afaceri canadian de origine romana Zoltan Boszormenyi, si continuand cu fondurile de investitii AIG New Europe Fund si Societe Generale Romania Fund.
Potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial, Claudiu Nicolae Radulescu, care detine 50,3% din AEM, dar si din Luxten Lighting, va incasa in contul acestei participatii la firma de contoare dividende in valoare de 8,45 milioane de lei (circa 2 milioane de euro), Ionel Pepenica va lua in contul pachetului de 24,15% din AEM 4 milioane de lei (circa un milion de euro), iar Olimpia Moica va incasa pentru cei 21,19% 3,56 de milioane de lei (0,8 milioane de euro).
Luxten a fost fondata in 1993 de Boszormeny, care a cumparat de la statul roman fabrica de becuri Electro