Cea mai căutată specializare la admiterea din vara lui 2009 a fost cea de Limbi moderne aplicate, de la Universitatea din Bucureşti, unde s-au bătut 80 de candidaţi pe loc. Sursa: Arhiva EVZ
Bătaie mare pe ştiinţe administrative, studii juridice, jurnalism sau anumite specializări cu de nu miri mai pompoase la sesiunea din iunie a admiterii. De departe, recordul la concurenţă a fost înregistrat la specializarea Limbi moderne aplicate de la Universitatea din Bucureşti (UB) - 80 de candidaţi pe un loc subvenţionat de la buget. Ce i-a atras pe tineri spre acest domeniu nici măcar reprezentanţii ins ti tu ţiei nu-şi pot explica. „Ne surprinde şi pe noi, e o cifră ieşită din comun. Să ai 82,3 candidaţi pe loc e foarte mult”, a spus după admitere Aurel Ghimpu, purtătorul de cuvânt la UB. O posibilă explicaţie ar putea fi joburile bine plătite ca traducător la instituţiile europene.
Ştiinţele politice, „Cenuşăreasa” admiterii
Studenţii din Capitală s-au îngrămădit la specializări precum Administraţia publică, Jurnalism dar şi la Hidrologie sau Cartografie, unde concurenţa a fost de aproximativ 20 de can didaţi pe loc. „Cenuşăreasa” admiterii din Capitală a fost specializarea Ştiinţe politice, unde pe 170 de locuri bugetate s-au înscris doar 128 de tineri.
În toată ţara, o concurenţă mică au înregistrat ştiinţele exacte, a flate într-un trend descrescător în ultimii ani. Astfel, matematica, fizica sau chimia nu au avut mai mult de doi candidaţi pentru un loc. Pentru a-i atrage şi spre aceste specializări, conducerea unor facultăţi din ţară a hotărât să nu mai perceapă nicio taxă de admitere sau să o reducă până la 50 de lei.
La Iaşi, au fost la mare căutare specializări precum Relaţii internaţionale şi Studii europene, unde s-au înscris 12 studenţi pe loc, dar şi Ştiinţele comunicării, cu nouă înscrişi pe loc.