Restantele mai mari de 30 de zile acumulate de populatie in contul imprumuturilor contractate de la banci au urcat la sfarsitul primului semestru la 1,83 miliarde de lei (circa 433 mil. euro), de 2,6 ori peste nivelul consemnat in luna iunie 2008, arata datele BNR.
Ritmul cresterii anuale a restantelor a inregistrat o accelerare in iunie fata de mai, dar analistii se asteapta ca situatia sa se schimbe spre sfarsitul anului.
"E posibil sa asistam inca la o accelerare a ritmului de crestere al restantelor in lunile iulie si august, dar spre finalul anului ma astept la o decelerare. Restantele la credite reprezinta un indicator care se manifesta cu decalaj, pentru ca este determinat de rata somajului, care la randul sau se manifesta cu declaj", noteaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank. Somajul a urcat la 6,3% in luna iulie, in crestere cu 0,3% fata de nivelul din iunie si aproape doua procente fata de finalul anului trecut.
"O diminuare a ritmului de crestere al restantelor in perioada urmatoare este de asteptat pentru ca baza de la care s-a pornit este foarte joasa; portofoliul bancilor este format din credite relativ noi", a precizat Chidesciuc
In acelasi timp, numarul restantierilor a depasit pragul de 600.000, fiind cu 53% mai mare decat la sfarsitul primelor sase luni din 2008. Cea mai mare parte a restantelor (1,22 mld. lei) sunt trecute in contul creditelor in moneda locala, iar majoritatea acestora sunt reprezentate de intarzieri la plata mai mari de 90 de zile.
Creditele scoase in afara bilantului au inregistrat o crestere nesemnificativa fata de luna mai, pana la 102,8 milioane de lei (24,4 mil. euro), fiind in acelasi timp cu circa 8% sub nivelul consemnat in iunie 2008. Bancile scot din bilant creditele cu restante mai vechi de 90 de zile, pentru care sansele de reluare a platii ratelor sunt minime. In gen