Reprezentanţii Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICR) au descoperit astăzi, pe raza comunei Sălciua, din judeţul Alba, trupul unui luptător anticomunist executat de ofiţerii de securitate din Turda. Sursa: Mihai Șoica Andrei Meşter a fost împuşcat, cel mai probabil, de locotenentul de securitate Florea Sabău de la Biroul de Securitate din Turda, în data de 20 octombrie 1949.
În documentele oficiale deţinute de IICR se arată că Andrei Meşter s-a născut în satul Parhida, în anul 1901 şi că s-a stabilit în Sălciua după ce a făcuta armata la postul de Jandarmi din localitate. După armată, Meşter a reuşit să strângă o avere frumoasă din micul său atelier de blănuri, fiind recunoscut în Munţii Apuseni drept cel mai bun meseriaş în prelucrarea blănurilor.
Reprezentanţii IICR spun că după ce comuniştii au venit la putere, în anul 1946, Meşter a devenit un personaj incomod pentru autorităţi deoarece se împotrivea noului regim prin toate pârghiile pe care le cunoştea: de la discursuri ţinute celor care le călcau pragul atelierului de blănărie şi până la discursuri publice ţinute la târgul care se desfăşura în fiecare an la Sălciu. După ce a intrat în atenţia Securităţii, Meşter s-a refugiat în Munţii Trascăului, dar a fost arestat în Satul Valea Poienii, din apropierea localităţii Sălciua.
Împuşcat din spate
Oficial, Andrei Meşter a fost acuzat de Securitate că a condus o bandă de partizani, care în realitate, nu a existat niciodată. Securiştii susţineau că Meşter a avut întâlniri cu diferite persoane, la rândul lor fugare, şi că acestea l-au ajutat în activitatea lui împotriva regimului instaurat de comunişti.
Andrei Meşter a fost executat pe 20 octombrie 1948, când doi ofiţeri de securitate din Turda l-au adus în apropiere de graniţa care desparte comunele Poşaga şi Sălciua, loc d