Duminica, 30 august, Opera Nationala Bucuresti va gazdui concertul de deschidere a Festivalului International "G. Enescu" cu productia "Oedipe" de George Enescu. Despre editia din 2009 a festivalului, precum si despre inceputurile acestuia, public si puncte forte ne-a vorbit, in interviul de mai jos, Oltea Serban-Parau, redactor sef Radio Romania Cultural si director artistic al Formatiilor Muzicale Radio.
In 1958, unde se situa Festivalul "Enescu" pe scena internationala? Unde se situeaza acum?
Oltea Serban-Parau: Acum jumatate de veac, o buna parte din publicul actual al Festivalului nici nu se nascuse. Personal, stiu doar din povesti ce era pe atunci… Teoretic vorbind, insa, un festival aflat la prima editie nu stie niciodata cat de indelungata ii va fi viata. El a fost infiintat la vremea aceea din cu totul alte motive decat cele care fac astazi un festival sa reziste intr-o piata atat de densa in oferte pentru petrecerea timpului liber, inclusiv culturale. Totusi, a fost un festival norocos, pentru ca jumatate de secol inseamna mult chiar si pentru un festival. Chiar daca nu este la fel de cunoscut ca alte festivaluri europene aflate mai la vest de noi, este perfect comparabil cu acestea.
Care considerati ca sunt punctele forte ale editiei din 2009?
Oltea Serban-Parau: Sunt multe concerte eveniment in aceasta atat de lunga editie a festivalului. Productia cu "Oedipe" realizata in colaborare cu Teatrul Capitole din Toulouse care deschide festivalul este unul dintre acestea. Prezenta Orchestrei Conzertgebouw Amsterdam in 19 si 20 septembrie este un alt moment ce nu trebuie ratat la Sala Palatului. De altfel, toate orchestrele care vor veni la festival si vor prezenta in general cate doua concerte la Sala Palatului merita vazute. Ele nu vin altfel in Romania, ocazia este unica. De asemenea, Concertele de la miezul nopti