Cu toate ca sectorul logistic a fost considerat pana de curand antidot la criza imobiliara, in primele sase luni ale anului investitorii au renuntat la extinderea spatiilor logistice, rata de neocupare a crescut, iar situatia nu pare sa se imbunatateasca nici spre sfarsitul anului.
Investitiile in sectorul imobiliar logistic au scazut simtitor in primele sase luni ale acestui an, in Capitala fiind livrati doar 40.000 de metri patrati de spatii logistice, in conditiile in care in aceasi perioada a anului trecut au fost livrati peste 200.000 de metri patrati in proiecte logistice. Stocul efectiv de spatii logistice a ajuns in prezent la aproximativ 920.000, insa rata de neocupare a crescut la aproape 10% in primul semestru, fata de un nivel de 4%, inregistrat la sfarsitul anului trecut, potrivit unor estimari din piata. Totalul spatiilor logistice aflate in diferite faze de executie se ridica insa la peste doua milioane de metri patrati.
„In mod evident evolutia spatiilor logistice in primele sase luni ale lui 2009 a fost mult mai scazuta decat in aceasi perioada a lui 2008. Practic proiectele la care s-a continuat dezvoltarea sunt foarte putine. Multe proiecte vor fi demarate numai in baza pre-inchirierii a minimum 50% din suprafata ce urmeaza a fi construita. Considerand proiectele aflate in diferite faze de executie, estimez ca stocul de spatii logistice va fi situat undeva la peste doua milioane de metri patrati", a declarat Gabriel Sfetcu, directorul departamentului industrial din cadrul Cushman & Wakefield Romania.
De la inceputul anului insa mai multi dezvoltatori imobiliari logistici, dar si ocupantii acestora au amanat planurile de extindere si au incercat sa mentina sau chiar sa reduca suprafetele pe care le folosesc. Este de asteptat ca aceasta tendinta sa continue pana la sfarsitul anului, neexistand semne de imbunatatire, in cond