Interesat de istorie din copilărie, specialistul, actualmente arheolog la Castelul Corvinilor, a ajuns cel mai tânăr doctor în istorie, la doar 32 de ani. Profil
Născut - 18.05.1975.
Studii - Doctor în istorie, Facultatea de Istorie şi Patrimoniu „Nicolae Lupu”, Sibiu.
Profesie - Muzeograf-arheolog
Familie - Căsătorit, nu are copii.
Cristian Roman a devenit pasionat de istorie pe când avea doar şapte ani. „Am văzut o emisiune făcută de Daicoviciu în Munţii Orăştiei şi îmi amintesc că atunci mi-am dorit ca exact acelaşi lucru să îl fac şi eu. Orice copil se vrea a fi un mic Indiana Jones”, a povestit Cristian.
A terminat liceul „Octavian Goga”, din Sibiu, specializarea filologie-istorie şi, după zece ani de muncă pentru teza de doctorat, a devenit cel mai tânăr doctor în istorie, la numai 32 de ani. Adaugă, însă, că „a fost luat, între timp, de un alt coleg, mai tânăr”.
De la Sibiu, la Hunedoara
În 1997 a ales să „rămână în sistem” şi a dat concurs pentru un post de muzeograf la Castelul Corvinilor.
„Sistemul din Sibiu nu era atât de deschis, plus că muzeul de acolo nu avea şantiere”, a menţionat Cristian Roman, care după ce s-a căsătorit, a adus-o şi pe soţia lui, Delia, la Hunedoara. Acum, tânărul, care a publicat mai multe studii, articole şi este coautor al mai multor volume, a devenit şi specialistul numărul unu din ţară în domeniul habitatului uman în peşterile din sud-vestul Transilvaniei.
Cimitir dacic
Cele mai vechi urme ale unei comunităţi pe care „le-a săpat” în judeţ sunt cele de la Peştera Cauce, din Cerişor, vestigiile de aici fiind vechi de peste 8.000 de ani. Arheologul de la Hunedoara consideră că descoperirea cea mai importantă din cariera sa este chiar cimitirul dacic de pe platoul din grădina Castelului Corvinilor. Aic