Numărul datornicilor către instituţiile de creditare la 30 iunie 2009 a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu peste 50%. Sursa: Reuters
Numărul restanţierilor cu datorii mai mari de 30 de zile la bănci a ajuns, în iunie, la peste 600.000, arată datele furnizate de Biroul de Credit şi publicate de Ban ca Naţională a României (BNR). Aceştia au luat în total 884.000 de credite. Soldul restanţelor se ridică la peste 1,8 miliade de lei. Numărul datornicilor este cu 50% mai mare faţă de iunie 2008, când erau 393.000 de restanţieri, cu un cumul de datorii de peste 700 de milioane de lei.
Potrivit economistului-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, principalii trei factori care au dus la creşterea restanţelor sunt cursul de schimb, creşterea dobânzilor şi, nu în ultimul rând, şomajul. „Cea mai mare presiune pe restanţieri a fost pusă de primii doi factori. Cel mai mult s-a simţit acest lucru din luna octombrie a anului trecut”, ne-a declarat economistul- şef. Acesta se aşteaptă ca odată cu creşterea numărului de şomeri preconizată până la finele anului să se mărească şi numărul de restanţieri.
„Mă aştept ca şomajul să ajungă la o rată de 8% la finele anului, adică undeva la 800.000 de persoane fără loc de muncă. Acum depinde şi de deciziile politice care se vor lua în continuare. Fie că vor fi disponibilizaţi cei din sectorul bugetar şi că li se vor micşora salariile, impactul asupra datoriilor la bănci nu poate să fie decât negativ”, a mai spus Ionuţ Dumitru. Ca şi economistul, analistul financiar Dragoş Cabat, spune că evoluţia numărului şomerilor este corelată cu cea a datornicilor.
S-a mărit şi restanţa medie
Dacă, la finele lunii iunie 2008, media restanţelor ajungea undeva în jurul sumei de 1.800 de lei pentru fiecare persoană, la sfârşitul primului semestru din acest an, datoria me