Trei alpiniști piteșteni au stabilit o premieră românească pe vârful Elbrus. Pasionați ai muntelui, inițiați în tainele alpinismului și foarte curajoși, trei piteșteni au stabilit o premieră românească, fiind singurii români care au traversat muntele Elbrus din Caucaz pe ruta Zapadnaia, nemarcata, si considerata cel mai periculos traseu din Masivul Elbrus.
Camelia Manea, Alexandru Halibei și Teofil Vlad, toți trei din Pitești, s-au întors de curând dintr-o expediție în această zonă. Au vrut să facă un traseu deosebit și au traversat practic Elbrusul pe o rută necălcată până acum de vreo echipă românească.
Cel mai înalt vârf din Europa
Vârful Elbrus are 5642 de metri, este al cincilea ca înălțime intre cele mai inalte virfuri de pe fiecare continent și cel mai înalt din Europa. Se găsește în Munșii Caucaz, pe teritoriul Rusiei, la granita cu Georgia, intr-o zona de conflict militar. Toți cei trei alpiniști din Pitești urcaseră, cu alte ocazii, pe vârful Elbrus, dar de această dată au vrut să facă o expediție aparte.
„Am vrut să abordăm o zonă dificilă tehnic, cu diferenţe de nivel ale pereţilor foarte mari şi cu zone de căţărare pe gheţari,” spune Teofil Vlad, cel mai tânăr dintre cei trei alpinişti.
Drumul până în Rusia l-au străbătut cu maşina, fiind obligaţi să ocolească Republica Moldova deoarece nu au primit vize de trecere. Porniseră, se fapt, cu gândul de a escalada vârfurile de peste 5000 de metri din zona Bezengi, dar nu au fost lăsaţi, pentru că zona se află la graniţa Rusiei cu Georgia şi este considerată zonă de operaţiuni militare. Aşa că au ales tot Elbrusul, dar pe un alt traseu decât cel clasic, utilizat de alpinişti.
„Am decis să mergem pe Elbrus, dar pe o rută necunoscută şi nemarcată, pe gheţar”, spune Camelia Manea, temerara doamnă a acestei expediţii româneşti.
„Am luat cu noi echipament la