Terasele care au invadat centrul Piteştiului sunt moderne şi elegante, dar au un mare minus: lipsa toaletelor.
,,Am păţit-o chiar săptămăna trecută, prima şi ultima dată cînd m-am oprit la una dintre noile terase apărute pe Strada Victoriei. Nici prin cap nu mi-a trecut că n-are toaletă. Când m-am întors de la una ecologică, dispăruse şi berea. Probabil chelnerul a crezut c-am plecat de tot“, spune Cătălin Dobre, în vârstă de 32 de ani, operator PC.
Personalul teraselor îi îndrumă pe clienţi cel mai adesea către toaletele ecologice montate în zona centrală. „Am fost la o terasă în centru şi chelnerii mi-au spus să caut o toaletă ecologică. O soluţie destul de nefericită pentru oricine se aventurează într-un astfel de spaţiu pentru că mizeria şi mirosul greu de descris te fac să fugi şi nu să intri“, a declarat Diana, o piteşteancă în vârstă de 23 de ani.
Patronii acoperiţi de lege
Patronii teraselor se justifică spunând că spaţiile ce le sunt rezervate pentru terase nu pot fi predispuse şi cu grupuri sanitare. „Pe cât spaţiu am eu terasa nu am unde şi cum să amplasez un WC. Conform legii mă pot folosi de wc-urile ecologice dacă sunt amplasat lângă ele“, se justifică patronul unei terase.
Legea este permisivă
Conform legii, terasele trebuie amplasate la o distanţă minimă de 15 metri faţă de ferestrele locuinţelor şi la minim 25 metri de un WC public. „Toate terasele din centru se încadrează în lege. Cele care nu au grupuri sanitare proprii se pot folosi de wc-urile ecologice amplasate în apropiere pe o rază de 30 m. Astfel cele de la Mobilux se pot folosi de wc-urile din pasaj, cele de lângă magazinul Trivale se pot folosi de wc-urile ecologice din apropiere. Însă clienţii trebuie să se înveţe să mai respecte şi curăţenia, ca să nu mai fie deranjaţi de mirosuri“, a declarat Constantin Zichil, şeful Serviciului