Cu câteva luni înaintea alegerilor din acest an, extremiştii au intrat în topul preocupărilor serviciilor de informaţii.
În prezentările făcute de SRI şi SIE în şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de anul trecut, la capitolul „factori de risc, ameninţări”, au fost semnalate „tendinţe de constituire a unor grupuri autohtone cu potenţial extremist, de factură anarhistă”. Acestea apar la punctul al treilea din lista preluată în Raportul de activitate a CSAT pe 2008, publicat recent în Monitorul Oficial, după trecerea fulger prin parlament, pe 29 iunie, în ultima şedinţă a celor două Camere reunite.
Principalul risc semnalat la a dresa securităţii României rămâne însă terorismul. Dacă în raportul pe 2007, temerile erau legate mai ales de Orientul Mijlociu, a cum, pe lista ţărilor- „potenţiali factori de risc pentru România”, apar de asemenea Pakistan, Maghreb şi Somalia, ca „zone cu po ten ţial terorist major” pentru care s-a propus „e valuarea stării de securitate” în 2009.
Raportul menţionează de altfel că „România tinde să devină o ţintă (...) posibil chiar a acţiunilor teroriste”. Pentru 2009, CSAT a luat în calcul posibilitatea ca noua administraţie de la Washington să renunţe la scutul anti-rachetă discutat la Summitul NATO de la Bucureşti şi a anticipat schimbarea de putere la Chişinău.