Un număr de 48 de familii din Vurpăr vor fi consiliate de psihologi, pegagogi, asistenţi sociali şi de poliţişti ca să-şi retrimită copii la şcoală. În comună se înregistrează potrivit statisticilor Poliţiei, cele mai multe cazuri absenteism şi abandon şcolar. Opt copii din Vurpăr nu mai pot fi înscrişi la şcoală decât printr-un program special, al Ministerului Educaţiei, “A doua şansă”, dacă sunt convinşi să îşi continue studiile, iar şcoala din localitate solicită înscrierea în acesta.
Din cei aproape 50 de copii care nu mai dau pe la şcoală, zece repetă clasa I, pentru că au lipsit prea mult, în timp ce mai multe fete de peste 15 ani trăiesc în concubinaj şi sunt puţine speranţe să mai continue şcoala.
De la abandon şcolar la infracţiuni
Acţiunea iniţiată de Compartimentul Prevenire din Cadrul IPJ Sibiu are ca scop prevenirea abandonului şcolar şi astfel şi a criminalităţii. Trei dintre copiii care au abandonat şcoala la Vurpăr sunt implicaţi în dosare penale pentru furt calificat, în timp ce doi dintre părinţii care vor fi consiliaţi au săvârşit infracţiuni grave, unul fiind eliberat după ce şi-a ispăşit o pedeapsă pentru omor iar celălalt fiind cercetat pentru tâlhărie.
Proiectul pilot, care este programat să înceapă în 7 septembrie, îşi propune să identifice cauzele care duc la abandon şcolar şi absenteism. Unele dintre acestea ar fi sărăcia şi consumul de alcool, fapt pentru care alături de specialişti de la Direcţia de Protecţie a Copilului, se va implica şi reprezentantul Agenţiei Antidrog. Paşii proiectului fiind stabiliţi de toţi partenerii implicaţi, principala problemă rămâne ca părinţii să fie convinşi să participe la şedinţele de consiliere care se vor organiza la Şcoala din Vurpăr.