Peste 30% din şcolile din Gorj îşi vor deschide porţile la jumătatea lunii septembrie fără a avea autorizaţie sanitară de funcţionare, iar în 40 de unităţi de învăţământ lucrările de reabilitare vor continua şi după începerea anului şcolar.
Cu toate că nu mai este mult până când clopoţelul va suna din nou, în învăţământul preuniversitar din Gorj, nu toate şcolile vor fi gata pentru a-i primi pe elevi. De câteva zile, echipe mixte formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai CJ fac verificări în unităţile de învăţământ. După cum au precizat şefii ISJ Gorj, peste 30% din unităţile de învăţământ din judeţ vor fi nevoite să înceapă cursurile fără a deţine autorizaţii sanitare de funcţionare emise de Inspecţia Sanitară de Stat. Există şcoli care au actualele autorizaţii expirate, iar directorii nu s-au mai obosit să le ridice pe cele noi, însă sunt şi unităţi care nu îndeplinesc condiţiile legale de funcţionare: fie nu au intrări separate pentru grădiniţe şi clasele primare, fie nu au apă curentă. În astfel de condiţii, inspectorilor sanitari le este imposibil să acorde avizul legal de funcţionare.
Lucrările de reabilitare continuă
Dacă în ceea ce priveşte funcţionarea în condiţii legale, multe şcoli nu stau deloc bine, nici în privinţa lucrărilor de reabilitare nu există veşti prea bune. În 40 de unităţi de învăţământ, lucrările de reabilitare vor continua şi după începerea anului şcolar. „Este o situaţie extrem de dificilă, cauzată de lipsa finanţării. Sunt lucrări începute, dar care nu mai pot fi încheiate. Firmele ar fi trebuit să primească banii încă din septembrie anul trecut şi suma era de 30 de milioane de lei. Abia în februarie s-a reuşit achitarea lor. Şi în acest an au început lucrări noi, în valoare de 50 de milioane de lei, care probabil vor fi încheiate în doi-trei ani, având în vedere ritmul de finanţ