Scandalul declanşat lunile trecute privind ilegalitatea diplomelor emise de fa cul tăţi care nu ar fi avut acest drept îi îndreptăţeşte pe viitorii studenţi să fie circumspecţi atunci când aleg instituţia la care să se înscrie. Sursa: Arhiva EVZ
Confuzia vizavi de statutul unei specializări vine din faptul că există universităţi care au atât specializări acreditate, cât şi altele autorizate provizoriu. Mai mult, fiecare formă de învăţământ (zi, fără frecvenţă, învăţământ la distanţă) pe care o poate avea o specializare poate fi, la rândul ei, acreditată sau doar autorizată provizoriu.
Spre exemplu, specializarea Limbă şi Literatură Franceză, din cadrul unei facultăţi de Litere, poate fi acreditată pentru forma de învăţământ zi şi autorizată provizoriu pentru învăţământ la distanţă.
Licenţă doar la facultăţile acreditate
O instituţie de învăţământ superior acreditată are drepturi depline: înmatriculează studenţi, organizează cursuri, examene de licenţă, mastere şi doctorate.
Statutul “autorizată provizoriu” (sau “autorizată”) permite instituţiei doar să înmatriculeze studenţi şi să organizeze cursuri, fără posibilitatea de susţinere a examenului de licenţă şi de organizare de masterate.
Absolvenţii susţin licenţa în cadrul unei facultăţi acreditate, iar diploma obţinută are ştampila celei din urmă. Concret, un student care a învăţat la facultatea X, autorizată, dar a susţinut examenul la facultatea Y, acreditată, va avea diplomă eliberată de facultatea Y.
Foaia matricolă face diferenţa
„Nu se organizează sesiuni diferite de examen pentru cei care vin de la facultăţile autorizate, ei susţin licenţa împreună cu cei de la facultatea acreditată. Diplomele obţinute de cele două categorii de studenţi sunt similare, doar pe foile matricole se precizează că instituţia abs