În plină criză, Guvernul anunţă o creştere economică de 0,5% în 2010 şi majorarea „accelerată“ a salariilor mici ale angajaţilor de la stat. În timp ce economia se prăbuşeşte, iar statul se împrumută până peste cap, oficialii de la Palatul Victoria anunţă prognoze cu creşteri spectaculoase pe toată linia. După amânarea aplicării standardelor de cost până la 1 ianuarie 2010, am aflat marţi de la Guvern că numărul de salariaţi în sistemul bugetar va fi redus cu 326.000 de posturi până în 2015.
La un calcul simplu, asta înseamnă în jur de 65.200 de bugetari pe an, dacă nu punem la socoteală şi anul 2009. Şi nu îl punem la socoteală, fiindcă disponibilizări masive în sistemul public, în acest an, nu pot avea loc în absenţa standardelor de cost şi a normativelor de personal. Vor fi cu siguranţă reduceri în mediul privat şi fără standarde de cost.
Disponibilizări se vor produce şi în agenţiile guvernamentale – aproximativ 9.000 de posturi după socoteala Guvernului – dar şi în companiile din subordinea ministerului Economiei (alte 2.300 de disponibilizări). Normativele de personal se impun la nivelul autorităţilor locale.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, anunţa, la 11 august, că s-a format o comisie care până la 15 august trebuia să finalizeze normativele de personal. 15 august a trecut, iar normativele de personal nu s-au făcut. Pe de altă parte, standardele de cost se aplică serviciilor publice şi servesc descentralizării administrative. Dar şi acestea au fost amânate pentru la anul, după cum anunţa, luni, ministrul Economiei, Adriean Videanu.
Creşteri salariale accelerate
Nu a trecut de tot parfumul ultimei vizite a FMI în România, că Guvernul s-a grăbit să anunţe, din nou, creşteri de salarii. Prim-ministrul Emil Boc, ministrul Finanţelor şi ministrul Muncii, Marian Sârbu, au avut marţi o întâl