După soarele dogoritor de pe plajă, o vizită la cramele din apropierea litoralului este un bun prilej de a petrece momente răcoroase şi de a savura cele mai apreciate vinuri dobrogene. Casa vinului – dr. Puşcă, Crama Murfatlar sau Domeniile Clos de Colombes sunt destinaţii din judeţul Constanţa care nu trebuie ratate de către amatorii de vin aflaţi pe litoral. Zicala „prima impresie contează” nu se aplică podgoriilor şi Cramei Murfatlar, din Podişul Dobrogei. La câţiva kilometri de Constanţa, pe drumul de la Bucureşti spre Crama Murfatlar se merge pe o cale plină de hârtoape.
Odată ajuns la complexul de vinuri înconjurat de 3.000 de hectare de teren cu vii, oriunde priveşti totul te invită să petreci câteva ore răcoroase sau să zăboveşti până târziu, în noapte, dacă eşti un turist mai puţin grăbit.
Locul dintre vii a fost readus la viaţă în urma unui proiect început în luna februarie a acestui an. Cum lucrările pentru modernizare au durat, redeschiderea oficială a restaurantului a avut loc cu doar câteva zile în urmă şi, astfel, actualul sezon a fost aproape pierdut.
Crama preferată de Ceauşescu
Nicolae Ceauşescu l-a adus aici pe omologul său bulgar, Todor Jivkov, pentru a se lăuda cu vinurile româneşti.
În 2004, fostul preşedinte chinez Hu Jintao a venit aici în vizită, din proprie iniţiativă, cunoscând vinurile de la Murfatlar care sunt de mult timp pe piaţa din China. Dan Domnaru, manager turism viticol, spune că acum a fost inaugurat la Crama Murfatlar un motel de trei stele.
Din Champagne în Dobrogea
Dacă Murfatlarul beneficiază de o poziţionare bună, fiind în drumul turiştilor care vin dinspre Bucureşti spre Constanţa, domeniile Clos de Colombes sunt situate în drum spre Olimp, iar microbuzele nu opresc şi aici, deşi în zonă se află şi alte puncte de atracţie,