Nu putine sunt situatiile in care ne intrebam cum se face ca apropiati de-ai nostri, pe care ii cunoastem destul de bine si de multa vreme, prefera sa aiba incredere in persoane pe care noi le gasim de-a dreptul detestabile, respingand orice argument cu care incercam sa ii convingem.
De ce se intampla asta? Cum se face, de exemplu, ca se ajunge la conflicte verbale foarte dure in familii altminteri bine sudate, pe tema optiunilor politice total opuse? Sau de ce fiul crede orbeste in colegul sau de banca, in timp ce tatal sau il considera un ratat?
Explicatiile sunt simple, totul tine de intuitie, perceptie si putere de convingere, spun psihologii consultati de suite101.com .
Avem incredere in cei cu care ne asemanam
Acordam mai multa incredere celor care seamana in anumite privinte cu noi, si asta pentru ca reactiile lor sunt predictibile si mai usor de inteles. Dorinta de ne sti in siguranta este unul dintre factorii cei mai importanti in stabilirea nivelului de incredere intr-o persoana.
Sexul, varsta precum si alte atribute fizice sunt in schimb cele mai importante motive de neincredere. Oamenii se simt amenintati de cei care sunt diferiti fata de ei, chiar daca nu se afla in competitie directa cu acestia.
In acelasi timp insa, ei au tendinta de a accepta mai usor opiniile si argumentele celor care au un background asemanator cu al lor, considerand ca toate afirmatiile acestora se bazeaza indiscutabil pe ipoteze veridice.
Puterea de convingere este, de asemenea, un atu important in mainile celor care doresc sa se bucure de increderea noastra, dar nu cel mai important. Sigur ca ne lasam deseori "cumparati" de vorbe frumoase, bine alese, dar si de respectul pe care suntem educati sa il dovedim in fata autoritatilor de stat sau de reprezentantii bisericii.
De asemenea, pute