Vinetele sunt săţioase, deşi au puţine calorii (23 kcal la 100 g). Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, spune că cele mai noi studii demonstrează că efectele dietei cu vinete asupra organismului depăşesc aşteptările. Aceste cercetări clasează vinetele pe locul doi, după varză, în terapia de prevenire a cancerului.
Principalii constituenţi ai vinetelor (93 la sută apă, vitaminele A, B1, B2, C, potasiu, calciu, sulf, fosfor, mangan şi iod) le recomandă în curele de detoxifiere, în dieta diabeticilor, astmaticilor şi a supraponderalilor.
Reţeta săptămânii : Vinete cu susan
Timp de preparare : 40 de minute.
Calorii : 60 per porţie.
Ingrediente : 6 vinete mici, 8 linguri ulei de măsline, 500 g caş, 200 g susan, 200 g caşcaval ras, 8 roşii, 6 căţei de usturoi, un ardei iute, două liguri frunze de busuioc.
Preparare : Vinetele spălate şi tăiate în rondele groase de doi centimetri se lasă la scurs. Apoi se dau prin susan şi prin caşcavalul ras amestecat cu busuioc.
Într-o tavă unsă cu ulei se pun, succesiv, câte un rând de vinete, usturoiul tăiat mărunt, un rând de felii de caş şi unul de roşioare, tăiate jumătăţi. Tava se dă la cuptor, la foc potrivit.