Biserica nu-şi poate proteja înalţii ierarhi când aceştia încalcă legea. Iată ce spune la RFI Eugen Ciurtin, istoric al religiilor. El comentează cazul Arhiepiscopului Tomisului, pus oficial sub acuzare pentru luare de mită. Eugen Ciurtin crede că Teodosie trebuie judecat după legile "lumeşti", nu după cele bisericeşti.
Biserica nu-şi poate proteja înalţii ierarhi când aceştia încalcă legea. Iată ce spune la RFI Eugen Ciurtin (audio), istoric al religiilor. El comentează cazul Arhiepiscopului Tomisului, pus oficial sub acuzare pentru luare de mită.
Eugen Ciurtin crede că Teodosie trebuie judecat după legile "lumeşti", nu după cele bisericeşti.
"În primul rând trebuie acceptat că Biserica îşi protejează înalţii prelaţi. Pe de altă parte, nu şi-i poate proteja atunci când ei încalcă nu un comandament religios, ci chiar legea. Însuşi comunicatul Patriarhiei poate fi luat în două sensuri. Pe de o parte, ar fi vorba de o facţiune în care se coagulează opiniile care consideră însăşi punerea sub acuzaţie din punct de vedere legal a înaltului prelat ca fiind un atac la integritatea şi la imaginea Bisericii Ortodoxe Române. Pe de altă parte, ca un act de non-beligeranţă, în sensul că Sinodul nu intervine în judecarea unei cauze lumeşti, aşteptând rezultatul definitiv, urmând să se pronunţe ulterior", explică Eugen Ciurtin.
El crede că nu e vorba de problemele BOR în particular, ci mai degrabă de neajunsurile învăţământului românesc : "De data asta, aş spune că nu e vorba doar de petele Bisericii, ci de petele învăţământului în general. E vorba aici de un caz de mită în sistemul universitar românesc, pornit de la iniţiativa unor jurnalişti şi care dovedeşte cum sistemul văzut de la depărtare, sistemul universitar teologic poate avea o imagine mai bună sau mai rea. Deîndată ce ne apropiem de el şi încercăm să-l ispitim, el mai degrabă cedează şi cedează