Guvernul a inceput procedurile pentru organizarea alegerilor prezidentiale, discutand ieri, in a doua lectura, o ordonanta care se refera la modul de desfasurare a scrutinului.
Data alegerilor va fi aprobata in sedinta de guvern de saptamana viitoare, cel mai pro-babil turul intai urmand sa fie organizat in 22 noiembrie, iar turul al doilea in 6 decembrie, potrivit ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta (PSD).
"Coalitia a cazut de acord pe aceste date, ramane doar ca premierul sa promoveze actul normativ pentru stabilirea zilelor in care vor avea loc alegerile", a declarat Ponta.
Partidele dau o mare importanta acestor alegeri, pentru ca viitorul presedinte poate schimba ecuatia puterii. Deja PSD a anuntat ca, daca va castiga functia prezidentiala, premierul va fi social-democrat. Alegerile prezidentiale trebuie sa fie organizate pana in 12 decembrie, potrivit Constitutiei, care spune ca mandatul presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului. Nu poate fi prelungit decat in caz de razboi sau de catastrofa.
Traian Basescu (la acea vreme presedintele PD), care a fost ales presedinte in 2004, a depus juramantul in 22 decembrie, la 10 zile dupa cel de-al doilea tur de scrutin, in care l-a infrant pe liderul PSD Adrian Nastase. Alegerile trebuie organizate deci pana la aceasta data, cand mandatul presedintelui expira.
Basescu, presedinte si candidat
Traian Basescu, care este creditat in sondajele de opinie cu cele mai mari sanse de a castiga mandatul de presedinte al Romaniei, nu si-a anuntat inca intentia de a candida. Liderii democrat-liberali au spus ca actualul sef al statului isi va anunta intrarea in cursa cat mai tarziu, ca sa nu suprapuna imaginea de candidat pe cea de presedinte.
Sondajele comandate de democrat-liberali il indica, asadar, pe Basescu pe prima tre