Romania va fi blocata pentru inca trei luni, pana la alegerile prezidentiale. In jur de 50 de milioane de euro, estimeaza specialistii, vor cheltui partidele in aceste alegeri. La ce bun?
Constructia institutionala a Romaniei este curioasa. Constitutional, presedintele imparte puterea executiva cu Guvernul. Dar doar guvernul este cel in masura sa ia decizii executive in sensul exact al cuvantului.
Cel mai puternic presedinte al Romaniei, dupa 1989, a fost Ion lliescu. Dar asta pentru ca Ion Iliescu controla partidul de guvernamant si, prin intermediul sau, guvernul. Adrian Nastase a fost redus de multe ori la tacere de Ion Iliescu nu pentru ca presedintele de atunci ar fi avut vreo putere constitutionala majora, ci pentru ca il controla politic pe premier.
Traian Basescu, care a castigat alegerile prezindentiale cu cinci ani in urma, nu poate puncta prea multe lucruri bune in primul sau mandat. Pe Traian Basescu nu l-au invins "mogulii" de presa, nici Parlamentul care i-a fost ostil, asa cum Emil Constantinescu nu a fost invins de fostele structuri ale Securitatii, asa cum a sustinut la un moment dat. Cei doi au fost "invinsi" de limitele Constitutiei.
Totusi, presedintele Romaniei nu este lipsit de puteri. El propune primul-ministru, el poate suspenda din functie ministrii, prezideaza CSAT, sedintele de guvern la care participa. Bun. Dar cam atat.
Traian Basescu a trait aproape patru ani cumplita frustrare de a nu putea sa-l inlocuiasca din functie pe premierul Tariceanu. A crezut o vreme ca poate controla guvernul Boc. Numai ca el il controleaza pe Emil Boc si nu guvernul condus de acesta. Marea coalitie are interese divergente, iar presedintele nu are puteri constitutionale pentru a le armoniza. Intrebarea care se pune atunci este: de ce blochezi o tara intreaga, ii amanetezi viitorul pentru un mandat care, pana la urma, pare irelevan