Doru Alexandru Cosma luptă pentru a câștiga partea deținută de străbunicul său la mina de aur de la Roșia Montană și aurul confiscat de comuniști. El caută o firmă de avocatură care să-l reprezinte în lupta cu statul.
„De cinci ani și jumătate lupt pentru redobândirea proprietăților familiei mele. Până acum am obținut 13,65 de hectare de pădure într-o zonă, iar 0,41 de hectare în altă zonă din județul Alba și 15 hectare de pășune”, povestește tânărul de 34 de ani. În privința aurului și a cotei parte din mina de aur de la Roșia Montană ce i-a revenit bunicului său, Nicolae Cosma, nu a reușit nimic deocamdată. A strâns multe documente ce atestă că străbunicul său a deținut 33,3% din mină, dar niciun avocat nu s-a înhămat să ducă până la capăt acest proces.
Avocații au ezitat
„Am vorbit cu foarte mulți avocați în acest timp. Cu unii am și colaborat. Cea mai lungă colaborare a fost de nouă luni. Cred că au abandonat pentru că e o chestie prea mare, care poate-i depășește și probabil are și implicații politice”, spune tânărul. Când va identifica avocatul sau firma de avocatură care să-l reprezinte, va apela la toate instanțele competente din România, iar dacă va fi cazul și la Haga și Strassbourg. „Îmi lipsesc câteva documente, dar mizez pe faptul că le voi putea găsi în arhivele de la Budapesta, pentru că exploatarea minieră a fost pe teritoriul Ungariei”, adaugă Doru Alexandru Cosma. El a văzut în copilărie titlul de acțiuni original cu stema Ungariei deținut de bunicul său, dar acesta a dispărut. Orădeanul crede că a fost distrus de mama sa adoptivă, Elena Cosma, pentru a nu mai fi hăituiți de regimul comunist.
Doru Alexandru Cosma a fost înfiat în 1988 de familia mătușii sale, care nu avea copii. El este nepotul preotului ortodox Nicolae Cosma care a deținut 33,3% din mina de la Roșia Montană.
Averi revendicate în România
Revendica