Începând de luni, Tribunalul Bucureşti va suspenda toate activităţile, cu excepţia a câteva cauze – astfel, vor mai fi judecate numai dosarele penale urgente şi cele civile care privesc plasamentul minorilor, a declarat vineri vicepreşedintele instanţei, Laura Andrei. Restul dosarelor vor fi amânate pe temeiuri legale, iar pentru dosarele nou intrate se vor acorda termene mai lungi, direct până în 2010.
Toate astea, în semn de protest faţă de subfinanţarea justiţiei, retragerea sporurilor şi salarizarea magistraţilor. Laura Andrei a precizat că legea unică de salarizare lezează independenţa judecătorilor şi nu încurajează rămânerea în sistem. Adunarea Generală a Judecătorilor, întrunită joi, a constatat că există un dezechilibru clar în modul de salarizare propus de legea unică şi o încălcare a articolului 1 din Constituţie, care prevede că cele trei puteri în stat sunt egale.
De asemenea, Adunarea Generală de la Curtea de Apel Bucureşti a decis sa trimită o scrisoare deschisă Parlamentului şi Guvernului, în care să comunice că vor protesta până când Legea unică de salarizare va fi modificată. Magistraţii cer ca puterea judecătorească să aibă aceeaşi coeficienţi la salariu ca şi celelelate puteri din stat.
Judecătorii boicotează alegerea în birourile electorale
În plus, de la 1 septembrie personalul auxiliar va refuza orice activitate cu publicul, iar judecătorii vor refuza desemnarea în birourile electorale, nemaiputând judeca contestaţiile electorale. Ca urmare, Tribunalul Bucureşti a mai decis pe 27 august să refuze desemnarea judecătorilor în birourile electorale, prin cerere scrisă a fiecăruia. De asemenea, activitatea judecătorilor desemnaţi la Registrul Comerţului va viza strict o şedinţă pe lună. Dealtfel, mai multe instanţe din ţară au început să voteze pentru întreruperea activităţii, începând cu data de 1 septembrie şi pentru boico