Bibiana Stanciulov, proprietara fabricii de dulceţuri din Topoloveni, păstrează secretă compoziţia produsului său, care datează de la începutul secolului trecut. Fabrica patronată de Stanciulov furnizează gem Casei Regale, comunităţii evreieşti din România şi soldaţilor americani din baza de la Mihail Kogălniceanu. Doar Bibiana Stanciulov şi directoarea fabricii din Topoloveni ştiu reţeta integrală a magiunului care datează în analele oraşului argeşean încă din anul 1914. Una dintre cele mai grele operaţiuni este procurarea materiei prime.
„Anual, folosim 1.000-1.500 de tone de prune, pe care le cumpărăm de la fermierii din toată ţara. Ne trebuie în permanenţă trei-patru feluri de prune, altfel nu iese reţeta“, a dezvăluit Stanciulov.
Marcă protejată în UE
Magiunul de Topoloveni este printre puţinele produse din România care au certificare naţională şi europeană. Este fiert în cazane descoperite şi nu conţine zahăr. Fabrica din Topoloveni a devenit în această lună furnizorul Casei Regale.
De asemenea, Stanciulov distribuie magiun şi comunităţii evreieşti din România şi a primit certificat de furnizare a produsului său şi pentru soldaţii americani de la baza din Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.
În anul 2007, Stanciulov a aplicat pentru obţinerea de fonduri europene, în valoare de 500.000 de euro pentru modernizarea şi utilarea fabricii, proiect pe care l-a finalizat săptămâna trecută.
În 2008, Stanciulov a produs 200 de tone de magiun, pe care l-a exportat în majoritate în Austria şi în Germania. Pentru anul în curs vizează o creştere a producţiei cu 50%, ca urmare a intrării în funcţiune a noilor utilaje.
De la sfârşitul anului trecut, Sonimpex, firma lui Stanciulov s-a dezvoltat şi pe plan intern. Un borcan costă 6,75 lei, fără TVA. „În ciuda creşterii costuril