Parcă ruşinaţi de situaţia în care au ajuns, pensionarii se înghesuie la ghişee Mariana Negrin, de 86 de ani se ridică încet de pe scaunul din holul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Dolj şi, cu ajutorul unui toiag, se îndreaptă către casierie să ridice banii pe care i-a împrumutat. Bătrâna este bolnavă şi abia poate merge, dar spune că a făcut acest efort pentru nepotul ei, care vrea să îşi ridice o casă. „Am plecat de la ora 7.00 dimineaţa de acasă. Sunt din Malu Mare şi i-am promis nepotului meu pe care l-am crescut că o să îl ajut. Mă bucur din suflet că la vârsta mea mai pot face ceva pentru el. Este lumina ochilor mei, pentru el mai trăiesc. Am luat împrumut 2.500 de lei şi chiar dacă nu îmi voi cumpăra nici măcar o îngheţată sunt fericită că l-am ajutat pe băiat”, spune bătrâna, strângând la piept banii împrumutaţi.
„Pensia mea se duce pe facturi şi medicamente“
„Eu am venit pentru 700 de lei, aştept de două luni să mi se acorde suma cerută. Am ajuns rău de tot, să fim în situaţia în care nu avem ce să punem pe masă. Asta este ţara în care trăim, iar din păcate, unii cred că noi, bătrânii o ducem bine. Recunosc că sunt zile în care am mâncat ce am avut şi mi-am împărţit banii în aşa fel încât să îmi ajungă toată luna. Pensia mea de 650 de lei se duce pe medicamente şi facturi la întreţinere. Ce mai rămâne, faceţi şi dumneavoastră socoteala”, spune Ana Ivan, de 61 de ani din Craiova.
Reprezentanţi din conducerea CARP Dolj spun că numai în august au fost acordate 615 împrumuturi şi că unii pensionari nu mai pot să îşi achite datoriile. „Noi avem deja programări până în octombrie. Oamenii pot veni să depună cereri, dar nu ne putem abate de garficul făcut. Bătrânii se împrumută pentru a cumpăra lemne pentru iarnă, medicamente şi, ce este cel mai trist, pentru a avea ce pune pe masă. Cei mai mulţi cer sume