În copilărie şi-a dorit să facă regie de teatru, dar a ajuns să desluşească scenariul infracţiunilor în postura de criminalist. Dorinţa de a se apropia de meseria de poliţist a încolţit în mintea Ligiei Gurău în clasa a X-a, când diriginta a chemat în vizită foşti elevi, care urmau cursurile Academiei de Poliţie sau Şcolii de Poliţie din Câmpina. „Doream să fiu psiholog, să merg la regie la teatru, aveam alte planuri... În familia mea nu mai este nimeni în acest sistem şi a fost o idee primită cu reticenţă. Mă întrebau de ce să mă fac poliţistă, îmi spuneau că sunt firavă şi nu e cazul“, îşi aminteşte Ligia.
Dar şi-a văzut de drum, s-a apucat de învăţat, de sport, a dat multe examene şi a reuşit. „Am picat primul examen la sport, pentru că mi-am luxat glezna, dar în toamnă am intrat. Când a venit rândul disciplinei Criminalistică, domnul profesor Constantin Preda, care era singurul profesor care lucrase în operativ, ne-a cucerit cu stilul său de a preda. Te făcea să-ţi placă materia, cu toate că nu făceai cine ştie ce practică. Lumea era speriată, de sânge..., de morţi şi mirosuri..., dar eu nu am fost“, mărturiseşte Ligia Gurău.
Decizia de a profesa această specializare a venit după trei luni de practică făcută pe Litoral. „Eu am vrut să merg la Criminalistică, dar nu era decât un loc pe Prahova. Tatăl meu a spus că dacă intru la Criminalistică, acasă să nu mă mai întorc. Mama, în schimb, mi-a spus să fac ce vreau şi că tata o să se obişnuiască şi el cu ideea. Am depus raportul, am câştigat examenul, şi am rămas aici, deşi primisem repartiţie la Constanţa“, declară Ligia, care a ajuns să lucreze în IPJ Prahova.
Singură printre criminalişti
Este prima şi singura femeie cu această specializare din istoria acestei instituţii şi a fost primită de colegi ca un membru al familiei. Aşa a descoperit adevărata satisfacţie, aceea d