Nu vom face un bilanţ al sutelor de concerte, recitaluri, spectacole de operă şi balet şi nici nu vom înşirui numele de referinţă ale muzicii universale, formaţiile de prestigiu care au concertat la noi cu prilejul Festivalului “George Enescu”. Ce putem spune este faptul că actuala ediţie se deschide aşa cum se cuvine şi anume cu capodopera enesciană şi a muzicii de operă din secolul XX, Oedip.
Ultima dată când a fost oaspetele ţării noastre în 1995 şi când a dirijat Orchestra Radio, Oleg Caetani a acordat un amplu interviu "Curierului Naţional". Iată acum interviul realizat în exclusivitate pentru ziarul nostru la începutul acestei săptămâni cu dirijorul noii montări a operei Oedip.
Pentru maestrul Caetani, prezenţa la Bucureşti trezeşte amintiri deosebite:- Aici, la vârsta de 21 de ani am dirijat cel de-al doilea concert din viaţa mea - primul fusese la Nisa un an mai devreme. Anterior, dirijasem doar Simfonia a IV-a de Beethoven într-un mic festival la Vence, cu Orchestra Radiofuziunii Române.- A fost o simplă coincidenţă, sau cunoşteaţi orchestra noastră dinainte?- Ivry Gitlis invitase Orchestra Radiodifuziunii Române pentru tot festivalul de la Vence. Eu cunoşteam orchestra de la Moscova, unde îmi făceam pe atunci studiile muzicale. Fusesem la concertul lor ca să-l ascult pe Vlad Conta în Concertino pentru pian de Dinu Lipatti, o piesă absolut fermecătoare. Acum la Vence, tatăl lui Vlad, Iosif Conta, mi-a spus: "Vreau să vă invit să dirijaţi la Bucureşti". Bineînţeles că am fost foarte onorat şi recunoscător, pentru că eram pe atunci un dirijor prea puţin experimentat şi totuşi maestrul Conta apreciase că mă poate invita. Şi aşa am dat cel de-al doilea concert al meu la Bucureşti, unde am dirijat Simfonia a III-a de Schumann, Concertul al treilea pentru pian de Prokofiev şi, cum trebuia să fac şi o piesă românească, Iosif Conta, foarte amabil, mi-a spu