Jean-Claude Carričre s-a născut în 1931 în Franţa. Deşi a studiat istoria, a renunţat curând la această vocaţie, consacrându-se desenului şi scrisului. Debutului literar (cu romanul Lézard, 1957) i-a urmat la scurtă vreme cel cinematografic, cu scenarii pentru Pierre Etaix si Jacques Tati. Colaborarea cu Buńuel (care a durat 19 ani) îl plasează în rândul scenariştilor de renume internaţional. Lucrează cu Volker Schlöndorff, Louis Malle, Milos Forman, Jean-Luc Godard etc. În paralel, scrie piese de teatru (colaborează cu Jean-Louis Barrault şi mai ales cu Peter Brook), face adaptări pentru ecran, realizează filme de televiziune, publică romane şi eseuri. În România succesul cel mai mare a fost volumul de poveşti filosofice din toată lumea, Cercul mincinoşilor. Prezentăm un fragment din cel de-al doilea volum, în curs de apariţie la Editura Humanitas. Face parte din capitolul al 6-lea, intitulat: Putem alege cunoaşterea: e greu. Putem prefera ignoranţa: e şi mai greu.
Girafa
Un sculptor brazilian, fără nici un fel de studii artistice, alege bucăţi de lemn şi ciopleşte din ele animale. O parte din aceste animale îi sunt cunoscute, altele nu.
Într-o zi, sculptează o girafă, fără un model sau o imagine a acestui animal pe care nu l-a văzut niciodată. Cineva îl întreabă cum procedează.
- E foarte simplu, răspunde el. Iau bucata de lemn, încep să cioplesc, şi dau deoparte tot ce nu e de la girafă.
Felinarul orbului
În Japonia, în seara de Anul Nou, un călugăr zen orb a răspuns invitaţiei unui prieten din tinereţe care trăia într-o casă modestă de la marginea oraşului Edo. Cei doi au mâncat şi au băut pe săturate, apoi, fiind târziu, orbul s-a ridicat să plece.
- Ia felinarul ăsta, i-a spus prietenul. E o beznă să-ţi vâri degetele în ochi.
Şi i-a întins