Companiile locale ar trebui sa atraga cat mai multi absolventi de facultati de prestigiu din strainatate, intrucat ar putea avea beneficii enorme de pe urma acestui lucru, este de parere omul de afaceri Dinu Patriciu, care a vandut recent pachetul total detinut in Rompetrol catre compania kazaha KazMunaiGaz, devenind astfel unul dintre cei mai „lichizi" oameni de afaceri din Romania.
„Modelul pe care trebuie sa-l urmeze companiile este «sa agate» pur si simplu tineri care isi termina studiile in strainatate. Eu, de exemplu, am gasit doi colaboratori de-ai mei in timp ce urcam intr-un avion si i-am si angajat", spune Patriciu, prezent la lansarea proiectului joburilaorizont.ro, dezvoltat de Fundatia Dinu Patriciu, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), care isi propune sa atraga in Romania absolventii romani care studiaza in strainatate.
El povesteste cum a intalnit doi absolventi de studii in strainatate, care voiau sa plece din tara, dupa ce lucrasera sase luni la stat, si i-a angajat.
In astfel de conditii, din cauza lipsei de specialisti de pe piata, companiile angajeaza uneori si manageri expati, insa pretentiile salariale ale acestora le depasesc cu mult pe cele ale angajatilor locali. „La inceput aveam enorm de multi expatriati. Ma durea sufletul cand trebuia sa ii platesc, insa incet, incet am reusit sa-i inlocuiesc cu angajati mai tineri, care au urmat programe de MBA sau au facut cursuri prin strainatate", afirma Patriciu.
Unul dintre dezavantajele lucrului in strainatate este faptul ca volumul de munca trebuie sa fie mult mai mare pentru a ajunge pe o pozitie inalta, sansele de a ajunge in nucleul decizional total fiind reduse.
Ramaneti in tara!
„Eu calatoresc aproape zilnic in toata lumea si pot sa va spun ca oriunde te-ai afla, tot strain esti. Ca strain este mai greu sa ajungi cineva. Peste to