Este recomandare UNESCO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru ştiinţă, educaţie şi cultură. Cum 45 la sută dintre infecţiile cu virusul HIV afectează tinerii între 15 şi 24 de ani, reprezentanţii UNESCO s-au gândit că n-ar fi rău ca educaţia sexuală să înceapă de la o vârstă fragedă. Astfel s-ar evita răpândirea SIDA, dar şi abuzurile sexuale. "Matematica este considerată importantă pentru tineri. O educaţie sexuală solidă trebuie considerată la fel de importantă", a declarat unul dintre coautorii recomandărilor, Nanette Ecker.
32 de recomandări
"Regulile de conduită internaţionale privind educaţia sexuală" sunt voluntare, nu sunt obligatorii şi furnizează profesorilor şi educatorilor un ghid care să-i ajute pe copii cum să se protejeze de infecţiile cu transmitere sexuală şi să stea departe de abuzuri, se arată într-un comunicat UNESCO.
Statistici alarmante
În fiecare an 111 milioane de noi cazuri de boli cu transmitere sexuală tratabile afectează tineri între 10 şi 24 de ani, aproape 4 milioane de fete între 15 şi 19 ani fac avort prin metode periculoase pentru sănătate, în timp ce 10 sută dintre naşterile din toată lumea sunt cu mame adolescente, cu o rată de mortalitate mult mai ridicată decât în cazul femeilor mai în vârstă, potrivit Programului comun al Naţiunilor Unite pentru HIV SIDA (ONUSIDA) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În acest moment educaţia sexuală este cea mai bună armă împotriva acestor probleme, spun reprezentanţii UNESCO.
"Copiii încep să primească mesaje despre sexualitatea lor încă de când sunt foarte mici, dar află că părinţii şi alţi adulţi se jenează să vorbească despre acest subiect, aşa că încep să-şi întrebe prietenii. Din nefericire ei pot fi dezinformaţi", susţine Nanette Ecker, citată de cotidianul britanic The Telegraph. Aşa că este nevoie de educaţie sexuală î