"Drept recunoştinţă pentru serviciile aduse Republicii Gaboneze", la 26 iunie 1976, la Palatul Consiliului de Stat din Bucureşti, Albert Bernard Bongo (cunoscut şi sub numele africanizat Omar Bongo Ondimba) i-a acordat lui Nicolae Ceauşescu distincţia "Marea Cruce a Ordinului Steaua Ecuatorială".
Cea mai prestigioasă medalie gaboneză a fost instituită în 1959, acordându-se atât civililor, cât şi militarilor. A fost realizată la Paris, de Casa Arthus-Bertrand, renumiţi bijutieri care realizau la comandă insigne, broderii, drapele şi decoraţii franceze şi străine.
Medalia este reprezentată printr-o stea cu şase raze, de culoare galben-portocalie, care încadrează în centru un medalion albastru. În interior scria "Republique Gabonaise 1959". Un chip de femeie, în profil, orientat spre stânga, simboliza tânăra republică, după tradiţia franceză. Alte şase buchete de câte trei raze albastre, mai mici, completau medalia. În partea superioară, erau realizate în culoarea verde, două frunze de palmier. Pe revers, era inscripţionat un cerc albastru, cu legenda "Union, Travail, Justice" (unitate, muncă, dreptate) şi steagul tricolor gabonez (verde, albastru, galben).
Albert-Bernard Bongo se afla la putere din 1967. I se potriveşte de minune caracterizarea "mic la stat, mare la sfat". Politicianul de numai 1 metru şi 50 centimetri a rămas în fruntea Gabonului până în 2009. Prietenia cu Nicolae Ceauşescu a fost statornică pe parcursul anilor '70. În 1979, de pildă, a organizat un dineu fastuos pentru cei doi Ceauşeşti. Se spune că, în 2006, cu ocazia Reuniunii Francofoniei, desfăşurate la Bucureşti, s-ar fi interesat insistent de soarta celor doi. Devenise între timp, unul dintre cei mai bogaţi dictatori din lume. Intrase şi în topul celor mai longevivi conducători africani, cu cei 42 de ani de putere continuă exercitată în f