România are 80 de funcţionari publici la mia de locuitori, cu 14% mai mult decât Germania. Faptul că sistemul public din ţara noastră este „obez“ este recunoscut chiar de autorităţi. Problema rămâne, însă, lipsa de competenţă a funcţionarilor. În 2008, pe statele de plată ale celui mai mare angajator – statul român – figurau 1,72 de milioane de persoane, potrivit celui mai recent studiu al firmei de consultanţă A.T. Kearney. Cu trei ani în urmă, erau cu 10% mai mulţi salariaţi. Mai precis 1,92 de milioane de bugetari.
Ca urmare a reformelor economice şi a privatizărilor, numărul bugetarilor a scăzut constant în toată Europa. Astfel, în Bulgaria şi în Ungaria declinul a fost, în decurs de trei ani, de 7,7%, respectiv de 6%. Cifrele mai arată că sub România, ca număr de funcţionari la stat, se află Italia, Spania şi Germania.
Italia are cu 30% mai puţini bugetari decât ţara noastră, Spania, cu 22% mai puţin, iar Germania – cu 14% sub nivelul de la noi. În privinţa Germaniei, studiul precizează că ultimele cifre disponibile sunt cele pe 2007, dar având în vedere că această ţară numără o populaţie de 82 de milioane de locuitori datele devin relevante.
Unde sunt cei mai mulţi bugetari
Cifrele arată că sectorul apărării şi al administraţiei publice a absorbit cea mai mare parte a funcţionarilor. Aici găsim 22,1 angajaţi la mia de locuitori, număr comparabil cu Italia, dar mai puţini ca în Spania, cu 27,4 salariaţi la o mie de locuitori.
Educaţia are doar 17,3 angajaţi la mia de locuitori, spre deosebire de Bulgaria, unde sunt 22,5 bugetari. Un domeniu unde stăm mai bine în comparaţie cu statele europene, doar în ceea ce priveşte numărul de salariaţi repartizaţi, este sectorul sănătăţii şi asistenţei sociale.
România are 14,6 angajaţi, în timp ce Italia are 12,6 bugetari la mia de locuito