Piraeus Bank, un jucator de talie medie pe piata locala, a anuntat un profit inainte de taxare de 16 mil. euro la sfarsitul primelor sase luni, insa activele au continuat sa se contracte.
Pe primele trei luni banca obtinuse un profit net de 9,15 milioane de euro, calculat conform standardelor internationale de raportare financiara. "Ne-am atins tinta ambitioasa dar realista de profit stabilita pentru primul semestru. Vom continua sa ne concentram pe mentinerea unei profitabilitati bune, in concordanta cu evolutia pietei", a comentat pentru ZF Catalin Parvu, directorul general al Piraeus Bank Romania.
Activele detinute de grupul financiar elen Piraeus Bank in Romania au scazut la 2,36 mld. euro in iunie, de la 2,7 miliarde de euro in decembrie anul trecut, potrivit unui raport trimis bursei de la Atena. In ciuda scaderii, Romania ramane cea mai mare piata din regiune pentru Piraeus, fiind urmata de Bulgaria, unde nivelul activelor a coborat, de asemenea, la 2 miliarde de euro.
Portofoliul de credite a coborat cu 7% de la inceputul anului, pana la 1,77 mld lei. Calitatea portofoliului a continuat sa se deterioreze, ponderea creditelor neperformante (cu intarzieri la plata ratelor mai vechi de 90 de zile) urcand la 4,3%, de la 3,1% in martie si 2,4% in decembrie anul trecut, potrivit datelor grupului, care includ si performanta celorlalte subsidiare de pe piata locala. Exclusiv la nivelul bancii, nivelul creditelor neperformante este de 4,1%. Grecii noteaza ca la nivelul pietei ponderea creditelor neperformante se apropie de 9%. Pe fondul cresterii sustinute a creditelor neperformante, gradul de acoperire prin provizioane a coborat la 74%.
In structura portofoliului de credite, 63% au mers catre companii, iar 27% spre finantari pentru consum. Creditele de retail cu garantii imobiliare reprezinta 10% din portofoliu.
"Avand in vedere p