Din cauza crizei economice platile dintre companii s-au contractat puternic in primul semestru din 2009, valoarea transferurilor efectuate prin instrumente de debit - cecuri, cambii si bilete la ordin - inregistrand o scadere de 25,4% fata de primele sase luni ale anului trecut, arata datele Transfond.
In perioada ianuarie-iunie, companiile au folosit instrumente de debit pentru a efectua plati in valoare de 26,2 miliarde de lei (circa 6,2 mld. euro), cu aproape un miliard de lei sub nivelul inregistrat in primele sase luni din 2007. Fata de primul semestru al anului trecut scaderea este de 8,9 miliarde de lei, potrivit Transfond, operatorul sistemului national de plati.
Analistii spun ca in conditiile unui declin economic accentuat si a reducerii consumului era de asteptat o asemenea evolutie.
"Diminuarea valorii instrumentelor de debit este o urmare fireasca a scaderii activitatii economice si o crestere a valorii acestora ar putea fi un prim semnal de ameliorare a situatiei economice", noteaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.
Si Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen, considera ca "volumul platilor cu instrumente de debit reflecta evolutia PIB (Produsul Intern Brut), iar nu neaparat blocaje majore in economie. Daca nu exista cerere, nu exista nici plati".
Insa, in timp ce economia s-a contractat cu 6,4%, respectiv 8,8% in primele doua trimestre, declinul platilor cu instrumente de debit a fost de peste trei ori mai mare. Situatia ar putea fi explicata si de faptul ca unele firme renunta la plata prin instrumente de debit pentru a evita facturarea si implicit impozitele.
"Bineinteles ca se apeleaza la astfel de proceduri, dar nu putem spune ca este un fenomen relevant sau unul determinat de actualele conditii economice", apreciaza Dumitru.
In acelasi timp, numarul platilor cu cecuri sau bilete la or